11è Recull de dibuix – Diada de Reis 2015

Any internacional de la llum                            

 Full dibuix – Diada Reis 2015 

Les Nacions Unides i l’ UNESCO han declarat l’any 2015 com “any internacional de la llum i tecnologies basades en la llum”. Resolució 68/221 de la Assemblea General de les Nacions Unides de 20 de desembre de 2013.
La celebració de l’any de la llum es una eina per a conscienciar a la ciutadania de la importància de les ciències de la llum, la òptica i les tecnologies basades en la llum, i es una oportunitat per a promoure el desenvolupament sostenible, les ciències, les tecnologies i la innovació especialment entre els joves.

2015 coincideix amb els aniversaris de fets rellevants en la historia de la ciència de la llum. L’any 1015 Ibn Al -Haytham inicià els estudis d’òptica, l’any 1815 el Sr. Auguste Fresnel descubrí el caràcter ondulatori de la lum, el 1865 el Sr. James Clerk Maxwell formula la teoria electromagnètica de la propagació de la llum, el 1905 el Sr. Albert Einstein formula la teoria de l’efecte fotoelèctric i el 1915 va incorporar la llum a la teoria de la relativitat, el 1965 els Senyors Arno Penzias i Robert Wilson vanren descobrir el fons còsmic de microones i el Senyor Charles Kuen Kao que va proposar la fibra òptica per a la transmissió de missatges de telefonia.

Durat segles, la llum i les seves aplicacions han constituït un element d’unió que transcendeix totes les fronteres, no tan sols les geogràfiques sinó també les de naturalesa cultural, de gènere o edat. La llum constitueix, així mateix, un tema força atractiu a l’hora de motivar diferents  aspectes  educatius. En aquest sentit, l’augment de la consciencia mundial sobre la difusió i ensenyament de la ciència, en particular la relativa a la llum i les seves tecnologies, es essencial per a abordar reptes com el desenvolupament sostenible i la millora de la qualitat de vida degut al seu impacte directe en àrees com la energia, la agricultura, la salut o la educació.

Els objectius de l’ Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum son:

  • Millorar la comprensió pública de com la llum i les seves tecnologies relacionades afecten a la vida quotidiana i en son essencials pel futur desenvolupament de la Humanitat.
  • Desenvolupar la capacitat educativa per mitjà d’activitats orientades a la difusió de la cultura científica entre els joves a tot el món.
  • Augmentar la cooperació internacional.
  • Difondre els descobriments dels segles XIX i XX que han demostrat la importància fonamental de la llum a la ciència i el desenvolupament científic.
  • Destacar la importància de la investigació i fomentar vocacions científiques en l’àmbit de la llum i les seves aplicacions.
  • Promoure la importància de la tecnologia d’il·luminació en el desenvolupament sostenible i en la millora de la qualitat de vida als països en vies de desenvolupament.
  • Donar a conèixer la profunda relació que existeix entre la llum, l’art i la cultura, així com enfortir el paper de les tecnologies òptiques en la preservació del patrimoni cultural.
  • Aconseguir que els assoliments i objectius anteriors perdurin en el temps més enllà del 2015.

 

En aquesta proposta plantejada es basarà el proper 11è Recull de dibuix del COAATT per la diada de Reis 2015. Amb això volem oferir que els nens s’introdueixin en la importància d’aquest element  tant fonamental en la vida de les persones i del que aquest pot significar en el seu futur més immediat. Els nens i nenes participants poden posar de manifest, amb el seu dibuix, qualsevol missatge gràfic que tingui a veure amb la “llum” i que aquest element els motivi, per reflectir-ho a la seva manera i amb els colors que els suggereix la seva infantesa.

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari